ISI YALITIMINDA EPS

Standardı, “TS 7316 EN 13163 Isı Yalıtım Mamülleri – Binalar için – fabrikasyon olarak imal edilen genleştirilmiş polistren köpük – özellikleri” olarak tanımlanmış standarttır. Bu standardın içeriğinin önemli özelliği 15 kg/m3’den daha düşük yoğunluklardaki ürünlerin binalarda ısı yalıtımı amaçlı kullanılmasını bugün için önlemesidir.

EPS ısı yalıtım levhalarının üretiminin ilk üç aşaması (Ön şişirme, olgunlaşma, kalıplama) diğer uygulamalardaki üretimlere benzerdir. Ancak ısı yalıtım levhalarında, kalıplama aşamasında büyük bloklar üretilmesi ve levhaların bu bloklardan sıcak tel vb. metotlarla kesilerek elde edilmesi tercih edilir.

Böylece yüzeylerin harca yapışma kabiliyeti artırılmış olur. Sadece mantolama adı verilen ince sıva ile duvarlara dışardan yalıtım uygulamalarında EPS levhalarının belli bir süre (üreticinin önerilerine göre 3-5 hafta) dinlendirildikten sonra uygulanması gerekir. Diğer uygulama tekniklerinin hiç birinde beklemeye gerek yoktur.

EPS levhalarının yüzeylerine hemen her çeşit malzeme kaplanarak uygulama şartlarına uygun kompozit elemanlar üretilebilir. EPS ürünleri, binalarda ısı ve ses yalıtımı amacıyla kullanıldığı gibi, bazı özel mühendislik yapılarında ve inşaat dışı bazı sektörlerde de çeşitli amaçlarla kullanılırlar ve kullanım alanları sürekli gelişmektedir.

EPSnin başlıca tercih sebepleri; üstün teknik özelliklere sahip olmasının yanında, özelliklerinin yoğunluğa bağlı olarak istenilen yönde değiştirilebilmesi, ideal üretim teknolojisinin sayesinde maliyetinin düşük olması, performansını kullanım ömrü boyunca bozulmadan sürdürebilmesi ve çevre dostu bir malzeme olmasıdır. EPS Ürünler, istenen performansı, malzeme israfına sebep olmadan ve dolayısı ile en ekonomik çözüm ile sağlarlar: EPS yalıtım levhaları; yüksek ısı yalıtımı sağlar. Yoğunluğu arttıkça ısı iletkenliği azalır.

EPS’nin ısı iletkenliği düşük olduğu gibi sabittir, şişirici gaza ve zamana bağlı olarak değişmez. Basınca dayanıklıdır. Yoğunluk arttıkça basınç dayanımı artar, Kırılgan değildir. Isı yalıtım malzemesi olarak yüksek bir eğilme dayanımı vardır. Kapalı gözenekli olduğu için pratik olarak ıslanmaz, yalıtımı sürekli yapar. Kapiler su geçirimliliği yoktur ve higroskopik değildir. Buhar geçirimsizliği istenilen değerlerde ayarlanabilir. Yoğunluk arttıkça buhar geçirimsizliği de artar. Kalınlığı zamanla incelmez, sabit kalır. Çok hafiftir, kolay taşınır ve kolay uygulanır. Ekonomik yalıtım malzemesidir, aynı ısıl performansı daha düşük maliyetle sunar. Çevre dostu bir malzemedir. İçinde ozon tabakasına zarar verici CFC (Kloroflorokarbon’lar) ve türevleri (HCFC’ler) yoktur. İklim değişikliklerine sebep olmaz.

Geri dönüşümlü bir malzeme olup, üretim sonrası çevreyi kirletecek atık oluşturmaz.. Sonsuz ömürlüdür. Bina durdukça yalıtım görevine ilk günkü performansı ile devam eder. EPS, geniş bir yoğunluk aralığında üretilebilir uygulama seçenekleri sunar. İşe en uygun ürünü seçme imkanı vererek kaynak savurganlığını önler.

Yapılarda ısı yalıtımı enerjiden tasarruf sağlayarak gaz, kurum ve toz emisyonunu azaltıp çevre kirliliğini önler. Duvar, ısı köprüleri, zemin ve tavan yüzey sıcaklıklarının iç konfora olduğu kadar yapı kabuğu üzerinde de önemli etkileri vardır. Yeterli yalıtım yaşam kalitesine katkıda bulunur ve bina dokusunun korunmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve rahat yaşam sadece uygun ısı ve nem şartlarına sahip olan mekanlarda mümkündür. Eğer bir fayda-maliyet karşılaştırması yapılırsa, ısı yalıtımı hem ekolojik hem de ekonomik açıdan yararlı ve kısa sürede geri kazanılan bir yatırımdır.

Doğru malzeme, detay ve işçilikle yapılan  yalıtımı ile hem konforlu mekanların elde edilmesi ve hem de her yıl ısıtma ve/veya soğutma faturalarının en az yarısının tasarruf edilmesi mümkündür. Isı yalıtımı ısınma amaçlı enerji tüketimini olduğu kadar soğutma amaçlı enerji tüketiminin azaltılmasında da faydalıdır. Öncelikle küf ve boyada görülen hasarlar, hatta iç yüzeylerde görülen terlemenin sebebi pek çok durumda dışardan su girmesinden kaynaklandığı sanılsa da aslında ısı yalıtımı olmayışının sonucunda iç yüzeylerin sıcaklıklarının düşmesi ve iç ortamdaki buharın bu yüzeylerde yoğuşmasıdır. Isı yalıtımı ile bu sorunların da çözülmesi mümkün olacaktır.

Ayrıca binanın taşıma gücü güvenliği açısından beton ve demirin korozyonunun önlenmesi için yapılacak en doğru koruma da binaya, dışarıdan kesintisiz şekilde ısı yalıtımı uygulanmasıdır. Böylelikle beton ve demir, atmosfer şartlarının olumsuz etkilerinden (yağış, sıcaklık vb.) de korunduğu için binanın kullanım ömrü güvenli bir şekilde uzayacaktır. Isı köprülerinin oluşumu da önlenecektir.

Isı yalıtımı sonucu ısıtma/soğutma cihazlarının daha düşük kapasiteli seçilebilmesi ve donanımının daha az maliyet gerektirmesi de, her yıl sağlanacak yakıt tasarrufuna ilave mali kazançlardır. 

AMBALAJDA EPS

Ambalajlama malzemesi olarak EPS’in kullanım alanı çok geniştir, 20/100 kg/myoğunluklarda, istenilen boyut ve şekilde enjeksiyon makinasıyla üretilir. Alüminyumdan yapılan bu özel kalıplar her ürün için ayrı ayrı dizayn edilir. Kalıptan çıkan EPS, kullanıma hazır bir ambalaj malzemesi haline gelir. Herhangi  bir ürünün üretim aşamasından sonra tüketiciye kadar zarar görmeden ulaştırılması hayati bir konudur. Üretim aşamasında kalite ne kadar yüksek olursa olsun, ürün tüketiciye ulaştığında ilk özelliklerini koruyamaması durumunda tüm çabalar boşa gider.

EPS ambalaj ürünü nakliyat esnasında her türlü tehlikeden korur. EPS, teknik özellikleri yüksek bir malzemedir, rutubetten, sudan, UV ışınlarından veya şıkışmadan etkilenmez, bozulmaz, mekanik ve teknik performans özelliklerini zamanla yitirmez, üretim sırasında düşük yoğunluklu enerji gerektirdiğinden ve geri dönüşümü olduğundan çevre dostu bir malzemedir.

EPS’nin gerek üretimi gerekse kullanımı esnasında sağlığa zararı yoktur. Gıda yönetmenliklerine uygundur. Bazı ürünlerin müşteriye ulaşana kadar özelliklerinin bozulmaması için ısılarının korunması gerekir. EPS çok iyi bir yalıtım sağlar. İçindeki ürünün koku ve lezzetine olumsuz etki yapmaz. Mikro organizmalar için bir besin olmadığı için bünyesinde bakteri barınmaz, EPS kapalı gözenekli bir yapıda olması nedeniyle su geçirmez.

Bu sebeple hava yolları balıkları EPS kutularda nakletmeyi tercih etmektedir. Üstün özelliklerinin yanı sıra EPS ürünler çevre dostudur.

Ambalajlamada bazı kullanım alanları şunlardır;

Beyaz eşya ve elektronik eşya (Buzdolabı, televizyon vs.)

Cam eşya ve dekoratif eşya (Yemek, bardak setleri, hediyelik eşya vs.)

Gıda (Meyve ve sebze kasaları, balık kutusu, dondurma kutusu vs.)

İlaç sektöründe (Aşı, soğuk zincir vs.)

Mobilya sektöründe destek ve ambalaj malzemesi olarak

Sıhhi Tesisat Ürünleri (Batarya, armatür, duş hortumu, klozet kapağı vs.)

Balık  ve Deniz Ürünleri(Balık kutusu, midye, istiridye, kalamar, karides kutuları vs.)

Et ve Et Ürünleri (Et, tavuk, sucuk, sosis vs.)

Oyuncak Sanayi

Süt Ürünleri (Süt, yoğurt, peynir kapları)

Turizm Sektörü (Termos, Colt-boks, buz kutusu vs.)

Çiçekçilik Sektörü (Saksı altlığı, konteyner, fide yetiştirme kapları)

Denizcilik (Can yeleği, ponton vs.)

 

DİĞER UYGULAMALARDA EPS

EPS ürünleri binalarda ısı ve özel işlemden geçirildikten sonra ses yalıtımı amacıyla kullanıldığı gibi, bazı özel mühendislik yapılarında ve inşaat dışı bazı sektörlerde çeşitli amaçlarla da kullanılmakta ve kullanım alanları sürekli gelişmektedir.

EPS Ürünlerin Yalıtım Amaçlı Kullanım Alanları

  • Binalarda duvarların ısı yalıtımında (Mantolamada)
  • Dış cephe kaplama (siding) uygulaması altında
  • Binalarda döşemelerin ısı yalıtımında
  • Binalarda tavanların ısı yalıtımında
  • Binalarda çıkmaların ısı yalıtımında
  • Binalarda yüzer döşemelerde darbe sesi yalıtımında
  • Binalarda hava sesi yalıtımında çok örtülü elemanların oluşturulmasında (özel işlemden geçirildikten sonra)
  • Soğuk hava depolarının ısı yalıtımında
  • Boruların ısı yalıtımında
  • Kümeslerin ısı yalıtımında

EPS Ürünlerin Diğer Amaçlı Kullanım Alanları

  • Dilatasyon derzlerinde
  • Hafif yapı bloklarının (hafif tuğla, briket vb.) üretiminde
  • Asmolen yapımında
  • Jaluzi yuvalarının ısı yalıtımında
  • EPS granülden hafif beton ve yalıtım sıvası üretiminde
  • Kapı üretiminde dolgu malzemesi olarak
  • Prefabrik hafif beton elemanlar yapımında
  • Tank, depo yalıtımında
  • Gemiler için can yeleği ve can simidi yapımında
  • Rüzgar sörfü üretiminde
  • Küçük deniz tekneleri yapımında
  • Dekorasyon işlerinde
  • Tüm ambalaj sanayinde

Özel Mühendislik Yapılarında

  • Panton (yüzer marina) yapımında
  • Soğuk bölgelerdeki karayolu yapımında
  • Gevşek zeminlerde dolgu yapılarak zemin mukavemetini arttırmak amacıyla
  • Köprülerde dilatasyon derzlerinde

Diğer içeriklerimiz